Тържествена Василиева св. литургия за празника Богоявление в столицата и освещаване на бойните знамена

Тържествена Василиева св. литургия за празника Богоявление в столицата и освещаване на бойните знамена
  06.01.2019 15:24

В 8:30 ч. започна тържествената архиерейска св. литургия по повод празника Богоявление в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ днес. Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Мелнишския епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и предстоятел на църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, ик. Николай Георгиев, нач. отдел „Връзки с обществеността“, иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство, протодяконите Александър Нешев, Любомир Братоев, Иван Петков, дякон Деан Коруноски и йеродякон Вартоломей.

По време на Василиевата св. литургия Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе молитвено участие, а след това той възглави Богоявленския водосвет в Патриаршеската катедрала. Молитвено участие в последованието взе и Н.В. цар Симеон II Сакскобурготски.

В 11 ч. пред Храм-паметника „Св. Александър Невски“ бяха благословени и осветени и бойните знамена на Българската армия. На молитвеното последование присъства президентът на страната Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, държавници, политици, посланици, общественици и десетки православни християни.

В края на богослужението Негово Светейшество се обърна към събралото се множество със слово, в което каза: „Нека днес извършваното освещаване на водното естество бъде за всички нас проява на Божията милост и подкрепа за целия наш народ и общество, та с благодатната помощ на Всесветия Дух да надграждаме стореното и постигнатото от поколенията преди нас. Нека поръсването с богоявленската вода на знамената на Българската армия бъде залог за неувяхващата слава на родното ни войнство, което и днес, както и в хилядолетното си минало, продължава да бъде надежден гарант за свободата, целостта и независимостта на нашата обична майка България“. Цялото слово може да прочетет тук – http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=280005

Мелнишският епископ Герасим поръси с богоявленска вода знамената на Българската армия за мир, просперитет и сила.

Светата литургия бе предавана и на живо в официалната страница на Св. Синод във фейсбук – https://www.facebook.com/1832220050379133/videos/1993753370738532/

;

Традицията за освещаване на бойните знамена на Богоявление се заражда още през 917 г., когато, преди битката при Ахелой, водена от цар Симеон Велики, знамената били благословени с водата на река Янтра, където извършвали тогава Великия водосвет. Молитвеното последование се е запазило до падането ни под османско владичество, а след Освобождението традицията е възстановена от първия военен министър на България Пьотър Паренсов. Тя продължава да се спазва до 1946 г.

През 1993 г. традицията е благословена и знамената светини биват осветени на Богоявление от Българския патриарх Максим.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков