Смесен хор при ПКСХП „Св. Александър Невски“

Смесен хор при ПКСХП „Св. Александър Невски“

История на Патриаршеския акапелен хор

Живото благолепие на Божия дом – величествената патриаршеска катедрала, ставропигиалния храм „Св. Александър Невски“ – това е неговият хор. Още от освещаването са прозвучали мелодии и акорди, характерни за сакралната, православна църковно-акапелна хорова музика.

В този храм-паметник винаги – и в празничното, и във всекидневното богослужение се е пеело хорово-хармонично, а не монодично. Монодичното „източно пение“, се практикува във всички останали храмове на столицата и в провинцията по епархиите. Тук, в храма-паметник това пеене е изпълнявано по изключение. Самата акустика на храма-паметник предразполага повече към хармонично-хорово пеене, отколкото към монодичното. През лятото на 1925 г. Апостол Николаев (дирижирал хора от 1925 до 1936 г.), с композиторски псевдоним „Струмски“, сформирал смесен хор за храм-паметника. От освещаването на храм-паметника до времето на Апостол Николаев е пял хорът на Софийската духовна семинария.

След Апостол Николаев диригент на хора при храма-паметник станал проф. Добри Христов (1936-1941 г.). От това време са и неговите композиции на св. Златоустова литургия и оригиналните му „Херувимски“: 1, 2, 3, 4 и т. н.

Макариополскияг епископ Николай, като иеродякон е служил (диаконувал) в храма-паметик по времето на проф. Добри Христов. След проф. Добри Христов диригент на хора при храма-паметник станал неговият ученик и помощник г-н Ангел Попконстантинов. По времето на г-н Попконстантинов част от хора бил и  световноизвестният бас Борис Христов, чиято певческа кариера започва от хорбалкона на катедралата под диригенството на проф. Добри Христов и от подиума на зала ,България“ с хор Нусла“.

През 1976 г. Борис Христов реализира запис с „Балкантон“ за грамофонна плоча. Това негово желание било водено от спомена за началото на певческата му кариера, започнала от хорбалкона на храм-паметника. Затова при наличието на първокласни държавни хорове по онова време, той предпочел хора на храм-паметника за този запис. Христов прави запис с хор, а не хоровата капела със солист Борис Христов!

През 1965 г. Борис Христов бил в Родината по повод смъртта на брат си Николай. Дошъл в храм-паметника да запали свещ и в паметната книга на Патриаршеската катедрала е написал: „с душевно преклонение и умиление пред Божия храм „ Св. Ал. Невски“, в който се утвърди моята християнска вяра вместе с музикалното ми възпитание в църковно- славянската музика “ Подпис – Борис Христов, 19 юли 1965 година.

В момента хорът при Патриаршеската катедрала се ръководи от доц. Димитър Димитров. От 35 години той е диригент на патриаршеския катедрален хор “Св. Александър Невски” и 45 години диригент на камерния ансамбъл “Св. Йоан Кукузел -­ Ангелогласния” и негов съосновател.

Доц. Димитър Димитров е роден на 20.01.1943 г. в София и от ранна възраст израства с православното църковно песнопение, тъй като неговите родители – силно вярващи и музикално надарени – са участвали в братствения хор на митрополитската катедрала на София “Св. Неделя”. Завършил е Софийската духовна семинария през 1963 г. и Духовната академия (сега БФ на СУ) през 1969 г. От рано започва своето творческо и професионално развитие в църковната музика. От 1965 до 1975 г. е хорист в столичния катедрален храм “Св. Неделя”, а по-късно е помощник-диригент на мъжкия хор при храма. Между 1966 и 1970 г., успоредно със следването си в Духовната академия, той учи като извънреден ученик в Държавното музикално училище в София, а от 1972 до 1977 г. следва задочно Теоретичния факултет на БДК, специалност Музикална педагогика. През 1968 г. става съосновател и художествен ръководител на Камерен ансамбъл “Йоан Кукузел – Ангелогласния”, а през годините 1971-1977 е хорист в Камерния хор на Българската държавна консерватория.

В началото на 1978 г. с решение на Св. Синод на БПЦ е назначен за преподавател по Църковна музика в Духовната академия и за главен диригент на смесения хор при Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, какъвто е и до момента.

От 1977 до 1990 г. ръководи Представителния смесен хор на Врачанска света митрополия. В периода 1999-2002 г. доц. Димитров е лектор по църковна музика в Пловдивския университет, филиала “Любен Каравелов” в гр. Кърджали, а от 2001 до 2004 г. е лектор по “Богослужебен ред” в Държавната музикална академия, София. През 1991 г. по време на Първия фестивал на Българската култура в Бад Вьорисхофен (Бавария) доц. Димитър Димитров става съосновател на Международното немско-българско културно дружество, интегрирано през 1995 г. в Международна фондация “Европейски форум”. Той е и съосновател и председател на журито на Международния фестивал за православна музика “Св. Богородица – Достойно есть”, Поморие. Като диригент на смесения хор към ПКСХП “Св. Александър Невски” през тези 35 години, той достойно продължава делото на своя виден предшественик Добри Христов. Под диригентството на доц. Димитров хорът има значим дял в богослужебния живот на катедралата и принос в българското хорово църковнопесенно изкуство.

По решение на Св. Синод на БПЦ в знак на внимание и за заслуги към Църквата, и по повод 70-годишнината му доц. Димитър Димитров бе награден с църковен орден “Св. св. Кирил и Методий” – І степен.

Смесен хор при ПКСХП „Св. Александър Невски“

През 1927 г. три години след освещаването на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ църковният композитор и диригент Апостол – Николаев Струмски (1887 -1971) създава смесен хор към храма и става негов диригент. Много голяма част от забележителното му църковно хорово творчество е написано и публикувано през годините, в които А. Н. Струмски ръководи хора.

През 1935 година диригентския пост поема професор Добри Христов (1875 -1941), който с цялостната си дейност на композитор, музикален теоретик и хоров диригент е най-крупната фигура в българската музикална култура през първите две десетилетия на ХХ век. По-голямата част от неговите боговдъхновени църковни творби са написани за този хор и до днес са в основния му репертоар.

Отначало като помощник диригент, а след кончината на маестро Добри Христов, като главен диригент на смесения хор е назначен изтъкнатия диригент, композитор и педагог Ангел Попконстантинов (1905 -1981). Той ръководи хора в продължение на 36 години – от 1941 до 1978 година. В този период Ангел Попконстантинов пише специално за хора много църковни песнопения и своята Св. Златоустова Литургия, които с трепет се изпълняват до днес. Именно със смесения хор на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ великият български бас Борис Христов прави първите си най-вълнуващи записи на църковно-славянска музика в България през 1976 г., под диригентството на Ангел Попконстантинов.

През 1978 година Ангел Попконстантинов предава диригентската палка на доц. Димитър Димитров – преподавател по църковна музика в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и диригент на световно известния камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“. Маестро Димитров продължава традициите на своите предшественици. Поддържа и обогатява огромния репертоар на хора и го ръководи вече 40 години с всеотдайност и професионално майсторство.

През 2001 г. втори диригент на хора става Татяна Коцева – Христова – диригент в ансамбъл „Владимир Маяковски“ от 1977 до 2004 г.  и на вокален ансамбъл „Православие“ – от 1996 г. до 2006 г; диригент и преподавател в Национално музикално училище „Любомир Пипков“.

От 2013 г. в диригентския екип се включва д-р Георги Еленков – музикален продуцент в Българското национално радио и хоноруван асистент в Държавна музикална академия „Панчо Владигеров“.

Диригентите, хористите и солистите на смесения хор при ПКСХП „Св. Александър Невски“ съхраняват и развиват богатото наследство на този вече 91-годишен хор. Той е истинска школа за изпълнителите в него. От тук са започнали своята музикална кариера много прочути български оперни певци.

Спецификата на акапелното изпълнение и прекрасната акустика на храма правят звученето на хора вълнуващо и неповторимо. Патриаршеският хор, още от основаването си е неразривно свързан с историята на храм-паметник „Св. Александър Невски“. Участва във всички църковни събития и празнични богослужения на големите християнски празници. Хорът има осъществени множество записи, издадени грамофонни плочи, CD, DVD, както и много концертни турнета в Европа. Участва в авторитетни музикални фестивали като: Солун – Европейска столица на културата, Лисабон – Фестивал на двата океана „Гласове от небето“, „Wratislavia Cantans“ – Вроцлав, Трети Рождественски фестивал за църковна музика в Москва – 2013 г. През 2006 г участва и в честването на 600 години от успението на Св. Киприан – митрополит Московски и на цяла Русия.

Хорът е носител на златен медал на Българската православна църква „Св.св. Кирил и Методий“.

Издадени:

  • Грамофонни плочи – 1976 г. с прочутия Борис Христов; 1983 г.; 1984 г.
  • CD – за DUOPHON- Германия;
  • 1999 г. CD в чест на 2000 г. от Рождество Христово и 70 -годишнината на хора;
  • 2000 г. CD – двоен албум с Пасхалната Златоустова Св. Литургия за първи път в България;
  • 2005 г – DVD – Филм – импресия „А Touch of Eternity“;
  • 2007 г. CD „Великден“ – издаден от вестник „Труд“;
  • 2017 г. CD – сборен двоен албум по повод 90-годишнината на Смесения хор при ПКСХП „Св. Александър Невски“ – „Воскликните Господеви“