Папа Франциск посети Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“

Папа Франциск посети Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“
  05.05.2019 10:21

Папа Франциск посети днес Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Той е на официално посещение у нас, а преди да се помоли пред Северния престол в Храм-пъметникът, той се срещна със Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП.

В катедралата папа Франциск бе съпроводен от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и дякон Иван Иванов. Той се поклони на двете чудотворни икони на Майката Божия в храма, както и пред мощите на св. Александър Невски. Франциск постави и своя подпис в паметната книга на Патриаршеската катедрала.

По-рано през деня папата се срещна и с патриарх Неофит, като на срещата присъстваха и Техни Високопреосвещенства Плевенски митрополит Игнатий, Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум, Старозагорски митрополит Киприан и Врачански митрополит Григорий и Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, както и Негово Величество цар Симеон II.