Реставратори от Русия ще помогнат за пълноценното възстановяване на стенописите на Патриаршеската катедрала

Реставратори от Русия ще помогнат за пълноценното възстановяване на стенописите на Патриаршеската катедрала
  24.06.2019 15:21

Специалисти по консервация и реставрация на стенописи от Министерството на културата на Руската Федерация посетиха Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, за да изготвят експертиза, която да помогне за по-доброто реставриране, консервиране и възстановяване на стенописите на храм-паметника.

Те ще извършат и консултация и препоръки към българските специалисти, които ще се заемат с възстановяване на Патриаршеската катедрала. Руските учени от Централни научно-реставрационни проектни работилници, както и от Департамента за инвестиции и имущество към министерството на културата на РФ, направиха обстоен оглед на състоянието на катедралата към днешна дата, а в следващите седмици предстои да изпратят и свой доклад.

Посещението на учените идва след предложение за подпомагане на реставрационните работи от премиера на Русия Дмитрий Медведев, който бе на посещение в страната ни през март т.г.

Припомняме, че след направена техническа експертиза, изготвена от специалистите от Университета по строителство, архитектура и геодезия, които в продължение на 8 месеца обследваха, снимаха и записваха всички щети по храм-паметника, бе установено, че са нанесени поправими щети от времето на южното и северното крило на Патриаршеската катедрала. В близките месеци се очаква и Министерството на културата да предложи начин, по който да бъде извършена втората експертиза на стенописите. Очаква се всички ремонтни дейности, с изключение на реставрацията на стенописите да приключат за около две години.

Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Анастасия Караеава