На Водици бе отслужена архиерейска св. Литургия и Велик водосвет в Патриаршеската катедрала

На Водици бе отслужена архиерейска св. Литургия и Велик водосвет в Патриаршеската катедрала
  05.01.2020 10:22

На Водици, както Църквата е определила в своя типик, бе отслужена св. Литургия, а след това и Велик водосвет. 

Богослуженията бяха предстоявани от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и председател на църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Той съслужи с ставр. ик. Костадин Гаврилов, протодякон Александър Нешев и дякон Деян Коруновски.

Десетки православни християни се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, а ставр. ик. Костадин Гаврилов прочете проповед за празника, в която каза, че св. Йоан Кръстител е този, който подготвя хората за идването на очаквания Месия – Христос. По думите му самата пустиня, в която св. Йоан проповядвал вече 2000 години свидетелства за спасителната мисия на Господ Иисус Христос. „Всяка епоха си има своя пустиня. Място лишено от живот. Нашето време не е по-лошо от времето на Христос, което пророците описват“, каза отец Костадин. Той каза още, че 2000 години по-късно исторически нещата са различни, но Христос е същия и продължава да предлага Тялото и Кръвта си на всички, а Св. Дух освещава дошлите при Христос.

Веднага след тайнството Евхаристия бе отслужен и полагащия се за днес Велик водосвет и бе осветена вода. Епископ Герасим поръси храма и дошлите за богослужението богомолци, като им пожела здраве и духовни сили.