Дванадесетте евангелия, разказващи за страданията на Спасителя, бяха прочетени в Патриаршеската катедрала

Дванадесетте евангелия, разказващи за страданията на Спасителя, бяха прочетени в Патриаршеската катедрала
  17.04.2020 14:04

На Велики четвъртък, когато според църковния типик се извършва специално богослужебно последование, в което се прочитат дванадесет откъса от св. Евангелия, разказващи за последните дни на Христос, в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ богослужебното последование бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Той бе в съслужение с Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и председател на ЦН на храм-паметника, ст. иконом Костадин Гаврилов, протойерей Антоний Милушев и дякон д-р Деян Коруноски. Песнопенията бяха изпълнени от църковнослужители под диригенството на протодякон Александър Нешев.

„Велики четвъртък ни връща назад във времето преди Спасителят да се раздели със земния свят. Той дал последно напътствие на всички онези, които били сеячи, разпространители на Неговото слово по всички краища на земята. Дал пример на св. апостоли, че който иска да бъде пръв между тях – нека да бъде слуга. Той взел хляба, преломил го и им рекъл: „Вземете яжте, това е Моето тяло“. Взел след това чашата и изрекъл думите: „Вземете пийте, това е Моята кръв, която за вас и за мнозина се пролива за опрощаване на греховете“. Така Спасителят, след като дал пример на велико смирение, измивайки нозете на своите ученици, установил св. Евхаристия, която всички ние извършваме и днес“, каза в словото си митрополит Антоний. Той допълни, че Господ, по време на своята проповед, завещал и научил Своите ученици как да се обичат един друг.

Както се полага, по време на богослужението бе изнесено и разпятието Христово. В утрешния ден рано сутринта ще бъде изнесена и плащаницата. Богослужението днес бе излъчено на живо и в официалната страница на Св. Синод във Fecebook.