Василиева св. литургия и молебен за новата 2021 година бяха отслужени в Патриаршеската катедрала

Василиева св. литургия и молебен за новата 2021 година бяха отслужени в Патриаршеската катедрала
  01.01.2021 09:48

В първия ден на новата година Православната църква чества Господския празник Обрезание Господне и празника на св. Василий Велики.

По този повод в ПКСХП „Св. Александър Невски“ бе отслужена тържествена Василиева св. Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев и протодяконите Александър Нешев, Иван Петков и Деян Коруновски.

След Тайнството Евхаристия бе отслужен и тържествен молебен за настъпването на новата година, в който митрополит Антоний, епископ Герасим и съслужаващите им духовници се помолиха новата 2021 г. да бъде мирна и здрава, а страната ни да бъде избавена от „зли обстоятелства, от глад, мор, земетръс, потоп, градушка, огън, меч, нападение на друговерци, от междуособни войни и от всякакви смъртоносни рани, болести, скърби и беди“. На днешния молебен духовенството и православните християни се помолиха още Бог да закрепи Отечеството, да умири света, да утеши скърбящите, да изцери болните, да повдигне падналите, да възвърне в пътя на истината и спасението заблудените, да подкрепи трудещите се, да вразуми невежите и да закриля сираците и вдовиците.

В края на молебена Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний прочете и обръщението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в което се казва: „Надяваме се и се молим изминалата 2020 г., която не само за нас, но и за целия свят, беше година на невижданото изпитание на пандемията от новия и непознат доскоро на човечеството вирус, да ни е направила по-мъдри и още повече мотивирани да се борим заедно за дара на живота – за дарувания ни от Бога земен живот, в очакване и подготовка за вечния, защото Бог иска да имаме живот и да го имаме „в изобилие“ (Ин 10:10).“

Изпято бе и многолетствие за Българския патриарх Неофит, Св. Синод, както и за всички празнуващи днес.