Възкресна св. Литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“

Възкресна св. Литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“
  02.05.2021 09:14

Тържествена архиерейска св. Литургия бе отслужена в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ по повод Възкресение Христово.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит Врачанският митрополит Григорий тържествено възвести Христовото Възкресение и прочете полагащото се евангелско четиво, което говори за радостта и удивлението на жените, отишли рано да помажат тялото на възкръсналия Христос. Митрополит Григорий прочете и обръщението на Светейшия патриарх, в което се казва: „Нека бъдем достойни за това най-високо наше призвание. Нека с живота и делата си всеки ден свидетелстваме за великата Божия милост към човека, за разрушаването на делата на мрака и за тържеството на Живота, защото в богочовешката личност на нашия Спасител „смъртта биде погълната с победа“ (1 Кор. 15:54; срв. Ис. 25:8) и вече няма власт над нас, които сме получили „осиновението“ (Гал. 4:5), и сме вече Божии приятели (Иоан 14-15). Нека сами никога да не забравяме, а и на другите да припомняме, че независимо от цялото привидно продължаващо господство на смъртта в нашия свят, независимо от цялото страдание и болка около нас, пред нас е открит път към вечен живот и пълнота на живота (Иоан 10:10), и на мястото на преизподнята и цялото ѝ войнство пред нас вече изгряват зарите на невечерния ден и портите на Царството Божие“.

Молитвено участие в богослужението взе председателят на Народното събрание Ива Митева, директорът на Дирекция по Вериозповеданията Емил Велинов, политици, журналисти, общественици и множество православни християни.

На Пасхалната богослужба в съслужение с Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий бяха Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Костадин Гаврилов, ставр. ик. Симеон Минчев, свещ. Атанас Забаданов и протодяконите Александър Нешев и Иван Петков.

Днес от 11 часа в Патриаршеската катедрала ще бъде отслужена и полагащата се вечерня, на която се прочита евангелието, разказващо за Възкресение Христово на различни езици.

За повече снимки тук.