Празнична св. Литургия по повод празника Петдесетница в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“

Празнична св. Литургия по повод празника Петдесетница в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“
  20.06.2021 10:07

Тържествено бе отбелязан празникът на снизхождането на Светия Дух над апостолите и основаването на Църквата Христова в ПКСХП „Св. Александър Невски“.

Тайнството Евхаристия бе възглавено от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, който бе в съслужение със ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев, протодякон Александър Нешев и протодякон Деян Коруновски.

На причастния канон епископ Герасим прочете обръщението на Светейшия патриарх Неофит по повод празника, в което се казва: „Празнувайки деня, в който, по обещанието на Господ Иисус Христос, Светият Божи Дух щедро се излива над всички верни, се обръщаме към вас с отеческа обич и послание за мир и единство, за единомислие и единодействие в нашия съвместен живот в лоното на светата Църква, в която с вяра и „жива надежда“ (1 Петр. 1:3) живеем и се спасяваме, намирайки там тих пристан от стихиите на бурното житейско море. Тази Църква, която днес Духът на Истината основава за цялото човечество и в която получаваме даровете на Духа и общението с нашия Творец и любящ Небесен Отец, е нашият духовен дом – Тяло Христово, призвано да живее и възраства в любов и единство, докато, както свидетелства св. ап. Павел, „… всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий, … до пълната възраст на Христовото съвършенство“ (Еф. 4:13)… Нека бъдем достойни за великия дар на Църквата, която Господ ни е дал за нашето спасение. Да бъдем верни Господни ученици и достойни членове на богочовешкото Тяло Христово – чеда на обещанието, дадено „на вярващите чрез вяра в Иисуса Христа“ (Гал. 3:22), които с вяра и надежда „очакваме ново небе и нова земя, на които обитава правда“ (2 Петр. 3:13). Такава е волята на нашия Спасител, това очаква от всекиго нас и пълнотата на Божията Църква, чието начало във времето честваме днес – в светлия ден на светата и спасителна Петдесетница“. (Цялото слово на патриарх Неофит може да прочетете тук).

По време на вечерното богослужение, над събралото се множество православни християни, от купола на Катедралата бе спусната орехова шума, символизираща слизането на Светия Дух над Пресвета Богородица и св. апостоли. Прочетени бяха и коленопреклонните молитви към Бога, в които се измолват прошка на прегрешенията, просвещение и очистване на сърцата и придобиване на благодатни сили, както и прошка на греховете на всички отишли си от този свят православни християни.

Тържесвеното богослужение завърши с многолетствие за Българския патриарх Неофит, Св. Синод и всички православни християни.