Архиерейска св. Литургия за празника Преображение Господне в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“

Архиерейска св. Литургия за празника Преображение Господне в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“
  06.08.2021 10:13

С архиерейска св. Литургия бе отбелязан големият празник Преображение Господне в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Св. Литургия възглави Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, който съслужи с архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Костадин Гаврилов и протодякон Любомир Братоев.

Молитвено участие в тържественото богослужение взе Светейшият Българския патриарх Неофит, който в края на богослужението поздрави и благослови вярващите.

По време на причастния канон бе прочетено и обръщението на предстоятеля на Българската църква по повод празника, в което се казва: „Светът, в който живеем, продължава и днес да изпитва остра нужда от тази всепросветляваща Христова светлина. И днес в него продължава да царува мракът на княза „на тоя свят“ (Иоан 12:31), мракът на безпросветното богоборчество, но от нас зависи доколко ще разсейваме този мрак, заедно с цялата измама на врага на нашето спасение. От нас зависи да бъдем богоносци не само в мислите си и в нашите сърца, но и в нашите дела, с които свидетелстваме за Христовата победа над смъртта и ада, за великата Божия любов към света, която и днес се излива щедро над нас чрез Светия Дух (Рим. 5:5). Христовото Преображение, което заедно с цялата Църква тържествено прославяме днес, е не само ярко свидетелство за Христовото богочовечество, но и призив към всекиго от нас за нашето лично преображение, тъй като ние, възродените за нов живот в светото Кръщение, сме призвани да бъдем участници в тайнството на богочовечеството. Преобразявайки себе си в богообщението и в живота по Бога, всеки според своите сили и своята ревност, ние преобразяваме и цялата действителност около нас“. Цялото слово на патриарх Неофит може да прочетете тук.

В края на богослужението, по традиция, бе благословен гроздов плод, изпято бе и многолетствие за всички празнуващи днес.

За повече снимки тук.

Текст и снимки: Ангел Карадаков