С Архиерейска св. Литургия ПКСХП „Св. Александър Невски“ отбеляза своя храмов празник

С Архиерейска св. Литургия ПКСХП „Св. Александър Невски“ отбеляза своя храмов празник
  23.11.2021 10:22

С Архиерейска св. Литургия Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ отбеляза своя храмов празник, както и 800-та годишнина от рождението на светия благоверен княз Александър Невски.

Светата Божествена Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който бе в съслужение с Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, архим. Евтимий, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, храмовото духовенство, столични свещеници и протодякон Александър Нешев, протодякон Любомир Братоев, протодякон Иван Петков, протодякон Деян Коруноски и дякон Слави Спасов.

Множество православни християни взеха молитвено участие в Тайнството Евхаристия, а мнозина бяха и причастилите се с Тялото и Кръвта Христови.

„На днешния ден Светата Православна църква чества на светия благоверен княз Александър Невски, който е и небесен покровител на Патриаршеската катедрала на Българската православна църква в София. В годината, в която се изпълват 800 години от рождението на св. Александър Невски, в деня на неговата светла памет отправяме молитва към всеподателя Бога на всички блага, та Той по молитвите и застъпничеството на св. Александър да дари на целия български народ здраве, благоденствие, мир, любов в сърцата и преуспяване във всяко добро дело“, каза в своето слово Западно- и Средноевропейскияг митрополит Антоний.

Той предаде архипастирския благослов на Светейшия Български патриарх Неофит като каза, че „запазвайки Христовата любов в нашите сърца да бъдем милостиви към хората в беда, които се нуждаят и да бъдем Христови ученици“.

Митрополит Антоний обърна внимание в своето слово и на трагедията, която споделят страната ни пред последното денонощия – пожарът в старческия дом в с. Рояк, при който загинаха 9 души и катастрофата на АМ „Струма“, при която загинаха 45 души. „Молим Бог да прости всички онези, които загинаха при тези злощастия и да настани душите им в селенията на праведните“, каза митрополит Антоний.

В своето слово митрополитът се обърна и към Белоградчишкия епископ Поликарп, който днес отбелязва своята 25-годишнина от монашеското си пострижение.

Божествената св. Литургия завърши с многолетствие за Светейшия Български патриарх и Св. Синод на БПЦ, както и за всички празнуващи днес.