С молебен в Патриаршеската катедрала президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова започнаха втория си мандат

С молебен в Патриаршеската катедрала президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова започнаха втория си мандат
  19.01.2022 10:39

С тържествен молебен в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова започнаха втория си мандат.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит възглави молитвеното последование и благослови президентската двойка за започването на тяхната работа. По време на молебена духовниците се помолиха за Божия подкрепа в отговорната работа и благоденствие за българския народ.

Предстоятелят на БПЦ-БП съслужи с Техни Преосвещенства Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Евтимий, ставр. ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод, прот. доц. д-р Иван Кюмурджийски, храмовото духовенство и протодяконите Иван Петков и Деян Коруновски.

В молебена молитвено се включиха представители на държавната власт, обществеността и православни християни, а в края на молитвеното последование Светейшият патриарх се обърна със слово, в което каза:

„Очакванията към Вас отново ще бъдат огромни и отговорността, която лежи върху плещите Ви, отново ще бъде изключително голяма. Тази отговорност е свързана на първо място с нашето общо настояще – с условията, в които живеем днес, с проблемите, които имаме да разрешаваме, с предизвикателствата, пред които сме изправени. Тя обаче е отговорност и пред нашето минало, а особено – пред бъдещето ни. Общ свещен дълг е да пазим свято заветите на всички наши предци, които в далечното и в по-близкото минало са градили не само нашата държавност, но и нашата духовност и култура, и благодарение на които България продължава да съществува като съществена част от света на християнската европейска цивилизация“, каза патриарх Неофит.

По думите му пред президентската двойка стоят още пет години, в които те ще могат да допринасят за доброто настояще и бъдеще на изстрадалия ни народ, който е познал в хилядолетната си история периоди „на възход и слава, но и на упадък и покруса, който е преживявал светли и радостни дни, но и дни на непоносими изпитания, преодолявани само с много сила на духа и упование в Бога и Неговата блага воля за всички човеци“, каза още Светейшият патриарх.

В края на молебена бе възгласено многолетствие за Светейшия патриарх Неофит, Св. Синод на БПЦ-БП, както и за държавната власт и за целия български народ. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова получиха в дар от Светейшия патриарх подарък Библия, която те да четат и да черпят сили и вдъхновение от Словото Божие.

След молебена Светейшият патриарх Неофит се срещна с президента Румен Радев в олтара на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където го благослови и му пожела успехи в нелеката работа, която стои пред него. От своя страна Румен Радев благодари за подкрепата, но и за служението на Светейшия патриарх и на Българската православна църква сред българския народ, особено във времена на изпитания.

С тържествена церемония по-рано днес президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание. Двамата официално ще встъпят в длъжност на 22 януари.

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!“, казаха Радев и Йотова, след което прозвуча химнът на Република България и този на ЕС. Преди церемонията президентът и вицепрезидентът бяха посрещнати от представителна гвардейска рота пред централния вход на парламента. На церемонията присъстваха министър-председателят Кирил Петков, членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните в България вероизповедания, на държавни институции и др. От името на Светейшия патриарх Неофит на церемонията присъства Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод.

Текст и снимки: Ангел Карадаков