Празникът Сретение Господне в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“

Празникът Сретение Господне в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“
  02.02.2022 10:43

На 2 февруари, когато Православната църква чества празника Сретение Господне, в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ бе отслужена тържествена архиерейска св. Литургия. Тайнството Евхаристия бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и председател на църковното настоятелство при катедралата, ставр. ик. Костадин Гаврилов, ставр. ик. Кирил Дидов, прот. Сава Кокудев, доц. д-р прот. Иван Иванов и протодяконите Александър Нешев и Деян Коруновски.

В края на Божествената св. Литургия митрополит Антоний прочете обръщението на Светейшия патриарх Неофит за днешния празник. В своето слово патриархът казва: „Днешният Господски празник ни припомня за деня, в който четиридесетдневният Богомладенец е бил посрещнат в Йерусалимския храм от стареца Симеон – праведникът, останал в паметта на Църквата като Богоприемец, тъй като е бил удостоен с радостта да посрещне и да вземе в чистите си ръце Спасителя на света. И да изрече паметните думи, съхранени от Църквата за вечни времена: „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля“ (Лука 2:29-31)…

Да търсим и да откриваме Господа в сърцата си, и постоянно да се обогатяваме от нашето всекидневно общение с Него, за да имаме надеждата, че ще бъдем удостоени и с Неговото царство във вечността“ (Цялото обръщение може да прочетете тук).

Изпято бе многолетствие за Светейшия патриарх, Св. Синод, както и за целия български народ.

Текст и снимки: Ангел Карадаков