Първа неделя на Великия пост – Православна в ПКСХП „Св. Александър Невски“

Първа неделя на Великия пост – Православна в ПКСХП „Св. Александър Невски“
  13.03.2022 09:53

В първата неделя на Великия пост – Православна, когато Църквата празнува тържеството на Истинската вяра над иконоборческата ерес и другите преди нея ереси, в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ бе отслужена тържествена архиерейска св. Литургия.

Тайнството Евхаристия бе възглавено от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, който бе в съслужение с Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев, столични духовници, както и  протодякон Иван Петков, протодякон Деян Коруновски, йеродякон Поликарп и дякон Слави Спасов. 

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе молитвено участие в богослужението, а в края на Божествената св. Литургия благослови събралото се множество православни християни. 

В края на Св. Литургия бе прочетено неговото послание по повод неделята, в което се казва: „В какво обаче се състои това тържество на Православието, което празнуваме днес? Кое е онова, което честваме сега, когато светът, в който живеем, все повече се отдалечава от вечните истини и ценности на православната християнска вяра, и дори нещо още по-лошо – когато православни воюват против православни в една ужасна братоубийствена война, водена в мащаби, каквито досегашната човешка история не познава? Очевидно е, че трябва да търсим това тържество другаде, че то е тържество от друг характер, коренно различен от земните ни представи за сила и могъщество. Тържеството на Православието е по своята същност тържество на Божията правда над всяка човешка мъдрост, над всяко човешко желание за надмощие, и в това именно е неговата сила и вечна истина. Православието – това е тържеството на Божието Откровение за света и човека над всяко изопачаване на това Откровение, над всяка подмяна на вечната Божия истина с човешко умуване, поробено от стихиите на този свят (срв. Гал. 4:3)“ (Цялото обръщение на Светейшия патриарх може да прочетете тук).

Празникът на Неделя Православна е установен през 842 г. при византийския император Михаил III и майка му, благочестивата царица св. Теодора, и при св. Методий, патриарх Цариградски.

В днешния неделен ден Църквата възпоменава всички изповедници на светата православна вяра, светите Игнатий Антиохийски, Киприан Картагенски, Атанасий Велики, Николай Мирликийски, Василий Велики, Григорий Богослов, Йоан Златоуст, Кирил Александрийски, Лъв Велики и Флавиан Изповедник, на отците от седемте Вселенски събора, преподобните Максим Изповедник и Йоан Дамаскин, светите Константинополски патриарси Тарасий, Методий и Фотий, светителите Григорий Палама Солунски, Марк Евгеник Ефески и прочие изповедници, отци и учители на Църквата, подвизавали се за нея.

Българската православна църква отдава чест днес и на благоверния и равноапостолен княз Борис-Михаил, благоверните княз-мъченик Енравота-Боян, цар Петър и княз-великомъченик Йоан-Владимир, равноапостолните славянобългарски учители Методий и Кирил и на техните ученици Климент и Наум Охридски, Сава, Горазд и Ангеларий, на преподобния наш отец Йоан Рилски чудотворец, на светите наши отци Иларион Мъгленски, Евтимий Търновски, Висарион Смоленски, на преподобните наши отци Гавриил Лесновски, Иоаким Осоговски, Прохор Пшински, Теодосий Търновски, Димитрий Басарбовски и Паисий Хилендарски на светите 26 Зографски мъченици, на светите мъченици Георги, Георги, Георги, Николай и Константин Софийски, и на света великомъченица Злата Мъгленска, както и всички безбройни свети новомъченици, пострадали от гоненията на безбожниците и на всички православни светейши патриарси и преосвещени архиереи, които са отминали от тоя свят в доброто изповедание на вярата, свещенослужителите и монашестващите, на Христолюбивите управници и на Христоименитото воинство, които са положили живота си на бойното поле за православната вяра и отечеството.

За повече снимки тук.