Опело на Татяна Христова, хоров диригент при Патриаршеската катедрала

Опело на Татяна Христова, хоров диригент при Патриаршеската катедрала
  17.03.2022 10:07

Днес беше отслужено опелото на г-жа Татяна Христова, хоров диригент при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ от Негово Преосвещенство Тивериополския епископ Тихон в столичната църква „Св. София“.

В заупокойното богуслежине съслужиха архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, храмовото духовенство и свещеници от столицата. 

В своето слово епископ Тихон описа живота на Татяна Христова с една дума – доброта. Той каза още, че добротата не се придобива нито с академични длъжности, нито с високи постове в институции и призова, както нейните близки, така и приятелите и познаните й да съхранят този нейн дар и да го предават на други хора. 

Татяна Христова е родена на 27. ноември , 1953 г. в гр. Плевен. През 1972 г. завършва средно образование в Музикалното училище “Панайот Пипков” в гр. Плевен. Също през 1972 г. е приета да учи пиано и хорово дирижиране в Българската държавна Консерватория “ Панчо Владигеров” – гр. София.

Г-жа Татяна Христова е известен музикален педагог и хоров диригент. От много години тя е обвързана и отдадена с преподавателска дейност в Националното музикално училище “Любомир Пипков” – гр. София С много постоянство, подход и любов успява да открие и да развие таланта на много деца, които към днешно време прославят с таланта си България, където и да са по света. С търпението си, с отношението си и безмерната си обич към децата, тя е един от много обичаните преподаватели на Музикалното училище.

През 2001 г. главният диригент на Патриаршеската катедрала доц. Димитър Димитров кани Татяна Христова за свой помощник диригент. Татяна Христова повече от двадесет години вплита своя талант и енергия, като диригент на смесения хор при храм “Св. Александър Невски”. Със своя талант и себеотдаденост, г–жа Христова беше неизменен помощник на диригентския пулт на Патриаршеската катедрала.

Сега, в дните на Великия пост, със смирение отправяме гореща молитва към нашия небесен Отец да прости всяко волно или неволно прегрешение на новопредставилата се Татяна и да я приюти в селенията на праведните.

Вечна и блажена памет!