Патриаршеска св. Литургия за празника Вход Господен в Йерусалим в ПКСХП "Св. Александър Невски"

Патриаршеска св. Литургия за празника Вход Господен в Йерусалим в ПКСХП \
  18.04.2022 11:38

"Спогребали се с Тебе чрез Кръщението, Христе Боже наш, се сподобихме с Твоето възкресение и възпяващи, зовем: Осанна във висините, благословен Идещият в име Господне", така пее Църквата на празника Вход Господен в Йерусалим. 

По повод празника в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" Негово Светейшество Българският патриарх Неофит възглави тържественото богослужение. Предстоятелят на Българската църква съслужи с Техни Преосвещенства Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство и дякони, водени от протодякон Александър Нешев. 

"Светлата пасхална радост, която предвкусваме не само днес, но и във всичките дни на земния си живот – радостта, която ни е завещал Сам Господ Иисус Христос (срв. Мат. 28:9), ни дава сили и увереност да продължаваме по пътя си към Царството на светлината – независимо от всички препятствия, с които неизбежно се сблъскваме по този път. Това е радост, която никой не може да ни отнеме (срв. Иоан 16:22) и която не ни позволява да изпадаме в отчаяние дори и пред най-голямото зло и неправда, които са около нас. Днес, в неделята на влизането на Господа в Светия град Йерусалим, тази радост е примесена с тъга, но само седмица по-късно тя ще тържествува изцяло при вестта за Неговото дивно Възкресение... Нека горещо молим Господ Иисус Христос, Който, като невинен, преживя заради всички нас страдания и най-страшната смърт, да смекчи сърцата на тези, в чиято власт е да прекратят войната и смъртта на хилядите ѝ невинни жертви, да дарува мир и блага воля между всички православни народи и по целия свят. Нека Неговата милост да покрие всеки грях и да насочи сърцата на всички човеци към смирение и покаяние", се казва в словото патриарх Неофит, прочетено от епископ Герасим (цялото слово може да прочетете тук). 

Множество православни християни се причастиха с Тялото и Кръвта Христово. В края на богослужението бе изпято многолетствие за Светейшия патриарх, Св. Синод, православните християни и всички празнуващи днес. 

Богослужението бе излъчено на живо по Българската национална телевизия. 

Текст и снимки: Ангел Карадаков