Празникът на светите братя Кирил и Методий в Патриаршеската катедрала

Празникът на светите братя Кирил и Методий в Патриаршеската катедрала
  11.05.2022 16:53

На 11 май Българската православна църква чества празника на светите братя Кирил и Методий. По повод храмовия празник на северния престол на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. Епископът съслужи с архим. Васиан Змеев, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Костадин Гаврилов и протодяконите Александър Нешев и Деян Коруновски. 

По време на причастния канон ставр. ик. Костадин Гаврилов произнесе проповед, в която каза, че "светите братя Кирил и Методий дадоха на славянските народи азбука и така им отвориха духовните очи за знание и просвета. Те бяха не само творци на славянската писменост и основоположници на славянската култура, но и проповедници на Христовата вяра сред славянските народи. Тяхното дело беше и е дело Божие - Бог го устрои и ни изпрати двамата равноапостоли в най-решителния и съдбовен за нашия народ момент. То е дело Божие и защото е имало за цел да доведе до Бога, до истинското Богопознание. Светите Братя са преди всичко апостоли на Христовото учение и проповедници на вярата в Бога", каза той. 

След Тайнството Евхаристия бе отслужен и молебен по повод Възстановяването на Българската патриаршия (случило се на 10 май 1953 г.). Молебенът бе възглавен от Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод в съслужение с Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Васиан Змеев, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев и протодяконите Александър Нешев и Деян Коруновски. 

По време на молебена духовниците и християните се помолиха и за здравето на Българския патриарх Неофит, който във вчерашния ден бе приет в болница след инцидент. 

В края на богослужението бе изпято многолетствие на Светейшия патриарх, Св. Синод и всички празнуващи днес православни християни. 

Текст и снимки: Ангел Карадаков