Архиерейска св. Литургия по повод Успение Богородично

Архиерейска св. Литургия по повод Успение Богородично
  15.08.2022 11:52

На 15 август, когато честваме празника Успение на Пресвета Богородица в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужена архиерейска св. Литургия от Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод. Епископът съслужи с прот. Антоний Милушев и протодякон Александър Нешев. Песнопенията бяха изпълнени от смесения хор при патриаршеската катедрала. 

По време на Причастния канон епископ Герасим прочете обръщението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за празничния ден, в което се казва: "В днешния ден стореното от Господ Иисус Христос за нас е засвидетелствано в живота на онази, която след Него е почитана от цялата Църква – земна и небесна, като пръв плод на тайнството на богочовечеството. Днес тридневна в небесата се възнася тази, която единствена от всички човеци намери благодат у Бога, за да участва в това тайнство. Да стане майка по плът на Божия Син, така щото Той да стане и Син Човешки, и по този начин цялото човечество да бъде спасено от проклятието на смъртта. Днес в небесата се въздига тази, която нямаше дял в смъртта и тлението, защото заради чистия си живот и безусловната си любов към Бога беше избрана, за да вмести Невместимия: „Днес небесата разтварят недра и приемат родилата Този, Когото целият свят не може да вмести, а земята, като им отстъпва източника на Живота, с благословение и величие се украсява“ (Слава, гл. 5, на Утринната на Успение Богородично)". Цялото обръщение може да прочетете тук.

В края на богослужението епископ Герасим поздрави православните християни с големия празник на Майката Божия, изпято бе и многолетствие на всички празнуващи днес православни християни.

Текст и снимки: Ангел Карадаков