Тържествена св. Литургия за празника Богоявление в столицата и освещаване на бойните знамена

Тържествена св. Литургия за празника Богоявление в столицата и освещаване на бойните знамена
  06.01.2022 10:37

За успеха в доброто на българския народ, да бъде честита и славна страната ни, а в сърцата ни Бог да разпали любов, както и да пребъдва мирът, да процъфтява християнската вяра, да няма раздори, несъгласия и размирици, се помолиха духовниците и православните християни днес на празника Богоявление, на водосвета пред Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.  

На 6 януари Православната ни църква чества празника Кръщение Господне – Богоявление.

По този повод в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ бе отслужена тържествена архиерейска св. Литургия. Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод възглави празничното богослужение, като бе в съслужение с Техни Преосвещенства Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Евтимий, йеромонах Мелетий, ставр. ик. Николай Георгиев, нач. отдел „Връзки с обществеността“, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев, протодяконите Александър Нешев, Иван Петков, йеродякон Поликарп и дякон Слави Спасов. 

Около 11 ч. на площада пред Храм-паметника „Св. Александър Невски“ по установена тредиция бяха благословени и осветени и бойните знамена на Българската армия.

На молитвеното последование присъства президентът на страната и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, председателят на народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, държавници, политици, посланици, общественици и десетки православни християни.

В края на богослужението епископ Герасим прочете обръщението на Светейшия Български патриарх Неофит, в което се казва: „Днес, когато, празнувайки светото Богоявление, светата Църква отбелязва една от най-категоричните изяви на тайнството на Богочовечеството и на връзката ни с небесата, с особена сила осъзнаваме важността и необходимостта във всички свои действия – като общество и народ, да търсим на първо място Божието благословение и осъществяването на Божията свята воля, за да можем да се надяваме и на Божието благоволение към нас.

Хилядолетната ни история ясно свидетелства за тясната връзка между силата на вярата и упованието в Бога и добруването ни като народ и държава.

Нека свято следваме този образец, който ни е завещан от нашите предци! Винаги да търсим първом Бога и Неговата вечна правда, за да имаме и божествена Му закрила и да пребъдваме в мир и благоденствие. Тогава нашият Господ и Спасител Иисус Христос, Който е „Господ на силите“ и „Цар на славата“ (Пс. 23:10), ще благоволи към нас и към войнството ни, и щедро ще ни дарува Своята благодат“ (Цялото обръщение на патриарх Неофит може да прочетете тук).

Мелнишкият епископ Герасим поръси с богоявленска вода знамената на Българската армия за мир, просперитет и сила. Изпято бе и многолетствие за всички празнуващи днес.