Празнично богослужение за Бъдни вечер

Празнично богослужение за Бъдни вечер
  24.12.2022 22:25

 

На 24 декември, в навечерието на празника Рождество Христово, в ПКСХП "Св. Александър Невски" бе отслужено празнично всенощно бдение, което бе възглавено от  Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод.

Епископ Герасим бе в съслужение с архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев и др., както и протодякон Александър Нешев, протодякон Иван Петков и протодякон Деян Коруновски.

В края на вечерното богослужение епископ Герасим прочете обръщението за Бъдни вечер на Светейшия патриарх Неофит, в което се казва: 

"В навечерието на празника на Христовото Рождество, когато заедно с цялата света Църква съпреживяваме очакването за идването на Спасителя, в душите и сърцата ни отново отеква ангелското благовестие за голяма радост,… която e „за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ“ (Лука 2:10-11).

В тази нощ на очакване сме заедно с Божията майка, с праведния Йосиф Обручник и витлеемските пастири, чуваме заедно с тях небесното войнство, „… което хвалеше Бога и казваше: слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“ (Лука 2:14).

Присъединяваме се към това вселенско ликуване, свеждаме глави пред повития в яслите Младенец и принасяме Богу нашата най-дълбока любов и благодарност – в отговор на беззаветната любов, с която Бог пръв ни възлюби и проводи при нас Своя Единороден Син, чрез Когото да имаме „живот вечен“ (Иоан 3:16).

В тази несравнима по святост и тишина нощ, часове преди да ни озари светлината на Христовото Рождество, ние най-силно чувстваме свързаността си като голямо християнско семейство, защото с идването на Божия Син на земята бяхме утвърдени като чеда на нашия любящ Небесен Отец, както свидетелства и евангелистът – че на всички, които са приели Божия Син и са повярвали в Него, Той „даде възможност да станат чеда Божии“ (Иоан 1:12).

В святата нощ, която ни събира заедно в топлината на храмовете и в уюта на домовете ни, нека отворим сърцата си за страдащите и обезнадеждените, да покажем, че нашето християнство е живо и действено, че то е не само на думи, но и на дела, любов, състрадание и милосърдие (Иак. 2:14-17).

Гладните и жадните, болните и угнетените, гонените и онеправданите – всички те са навсякъде около нас и се нуждаят от надежда и упование, от свидетелства за Божията милост и любов.

Рождественските дни са благодатна възможност за нас, християните, чрез свидетелството на вярата и чрез делата си да припомним на всички, че Бог не е изоставил човечеството, че Божията любов към нас остава все така неизменна, както и преди две хилядолетия, когато в покрайнините на древния Витлеем Бог стана човек: заради нас и заради нашето спасение.

Божият мир и Неговата велика милост и любов да бъдат с всички нас, и светлината на Христовото Рождество да озари всички човешки сърца!"

По време на богослужението молитвено участие взеха Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Нейно Царско Височество княгиня Калина, Негово Царско Височество княз Симеон-Хасан и г-н Китин Муньоз. 

Богослужбата бе излъчвана и на живо в ефира на БНТ1. Тържествената св. Литургия за Рождество Христово ще започне утре от 9,30 часа.