Патриаршеска св. Литургия по повод Рождество Христово

Патриаршеска св. Литургия по повод Рождество Христово
  25.12.2022 16:10

На празника Рождество Христово, когато цялата Църква тържествува и празнува раждането на Спасителя, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужена Василиева св. Литургия. И тази година Тайнството Евхаристия за празника бе възглавено от Светейшия Български патриарх Неофит, който бе в съслужение с Техни Преосвещенства Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство и свещеници от столицата, както и протодякон Александър Нешев, протодякон Иван Петков, протодякон Деян Коруновски и дякон Слави Спасов. 

След прочитането на евангелското четиво за днешния празник епископ Герасим прочете Патриаршеското и синодално рождественско послание, в което се казва:

"Да желаем, да търсим и високо да ценим мира, който Господ донесе на земята с раждането Си като човек, и да не забравяме, че  макар и враждуващи със своя Бог и Творец от самото начало на съществуването ни, „бидейки врагове, се помирихме с Бога чрез смъртта на Сина Му“ (Рим. 5:10). Защото това помиряване беше по Негова, а не по наша инициатива и защото с него Той ни възстанови в нашето богосиновство и ни помогна да осъществим високото предназначение, с което ни беше сътворил – нашето богоподобие... Да подражаваме на любовта на Бога към човека, най-верен наш спътник и съветник е Неговата Пресвета Майка, родила Богочовека, Господа и Спасителя наш Иисус Христос, Който дойде, за да имаме живот и да го имаме „в изобилие“ (Йоан. 10:10). На Него, Който е нашето спасение и нашата единствена истинска надежда, „да бъде слава в църквата чрез Христа Иисуса във всички родове от века до века. Амин“ (Еф. 3: 21)". 

На Великия вход след като помена предстоятелите на Поместните православни църкви, Българският патриарх Неофит помена и предстоятеля на Църквата в Република Северна Македония архиепископ Стефан. Припомняме, че на своето редовно заседание от 13 декември Св. Синод добави, в Диптиха на БПЦ – БП за поменаване на Предстоятелите на Поместните православни църкви, споменаването и на архиепископа на Църквата в Република Северна Македония. 

В края на богослужението патриарх Неофит поздрави и благослови всички събрали се в храма. Богослужението бе предавано директно и по БНТ1. Телевизионното послание на Българския патриарх Неофит може да видите тук.

 

Текст и снимки: Ангел Карадаков