Тържествена св. Литургия и молебен за новата 2023 година

Тържествена св. Литургия и молебен за новата 2023 година
  01.01.2023 19:58

"Нека Новата 2023-та година бъде година на дълбоко и искрено покаяние за нашите грехове, година на добрата воля и на възстановяването на мира по целия свят", прочете от името на Българския патриарх Неофит Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който възглави днес празничната св. Литургия в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

По повод Господския празник Обрезание Господне и празника на св. Василий Велики в ПКСХП "Св. Александър Невски" бе отслужена тържествена Василиева св. Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Костадин Гаврилов, йером. Никодим, протойерей Антоний Алексиев и протодякон Александър Нешев.

И тази година, по установена вече традиция, след Божествената литургия бе отслужен молебен за настъпването на новата година, в който духовниците се помолиха новата 2023 г. да бъде мирна и здрава, а страната ни да бъде избавена от всяко зло. В края на молебена Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний прочете и обръщението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в което се казва: "През изминалата година животът ни беше белязан от трагедията на разразилата се в самото сърце на християнска Европа, в братска православна Украйна братоубийствена война. Конфликт, в който едни срещу други се изправиха братя по вяра и род; конфликт, който ще има своите отражения и последици в продължение на десетилетия, посявайки семето на враждата и за бъдещите поколения. Това злочестие имаше своето въздействие и върху нас и нашия живот, предизвиквайки и в нашето общество и държава разделения и противопоставяния, които помрачиха църковния и общностния ни живот.

Затова нека днес, в началото на Новолетието, отново да отправим най-искрените си молитви към Небесния ни Отец да вразуми всички, да смекчи всяко ожесточено сърце и щедро да ни дарува Своя мир и Своята неоскъдяваща благодат, за да можем да градим настоящето и бъдещето си в единство и в единомислие, с добра и блага воля, във взаимно разбирателство и взаимопомощ, защото от Спасителя знаем и трябва добре да помним, че „… всяко царство, разделено на части една против друга, запустява; и всеки град или дом, разделен на части една против друга, няма да устои“ (Мат. 12:25)". 

Изпято бе и многолетствие за Българския патриарх Неофит, Св. Синод, както и за всички празнуващи днес. От свое име митрополит Антоний пожела на събралите се в храма християни новата година да бъде изпълнена с добрина и да дарува Бог на всички здраве. 

Молебенът и звънът на първите камбани за новата година бяха излъчени в официалната страница на Св. Синод във Facebook.