Тържествена св. Литургия за празника Богоявление в столицата и освещаване на бойните знамена

Тържествена св. Литургия за празника Богоявление в столицата и освещаване на бойните знамена
  06.01.2023 19:10

На 6 януари, когато Православната ни църква чества празника Кръщение Господне - Богоявление в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужена тържествена архиерейска св. Литургия от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който бе в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев, прот. Сава Кокудев, протодякон Александър Нешев и дякон Слави Спасов.

И тази година духовниците и православните християни се помолиха за успеха в доброто на българския народ, както и да бъде честита и славна страната ни, а в сърцата ни Бог да разпали любов, както и да пребъдва мирът, да процъфтява християнската вяра, да няма раздори, несъгласия и размирици. 

По време на причастния канон митрополит Антоний прочете посланието на Българския патриарх Неофит по повод празника, в което се казва: "Днес, когато пред нас се явява толкова много човешко несъвършенство, празникът на светото Богоявление идва, за да ни укрепи и да ни призове към дела на добротворство и деятелна любов, припомняйки ни Божията щедрост към нас и това, че ние, които сме кръстени в Христа, в Него сме и облечени (Гал. 3:27), а затова сме и призвани да Му бъдем свидетели и подражатели до свършека на света. Да скъпим времето и да не щадим сили, та във всеки ден от нашия живот да добавяме към онази съкровищница, която, по съвета Господен, си събираме не тук, в този скръбен и несъвършен наш свят, а на небесата – там, където „ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат“ (Мат. 6:20). Да бъдем достойни чеда на нашия Небесен Отец, истински Негови съработници и верни Господни приятели (Иоан 15:14-15)". 

Около 10 ч. на площада пред Храм-паметника "Св. Александър Невски" бе отслужен велик богоявленски водосвет, а в 11 часа, по установена традиция, бяха благословени и осветени и бойните знамена на Българската армия.

На молитвеното последование присъства президентът на страната и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, председателят на народното събрание Вежди Рашидов, служебният министър-председател Гълъб Донев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, държавници, политици, посланици, общественици и десетки православни християни.

В края на богослужението митрополит Антоний прочете обръщението на Светейшия Български патриарх Неофит, в което се казва: "Нека днес извършваното освещение на водното естество бъде за всички нас проява на Божията милост и подкрепа за целия ни народ! Нека всички заедно да въздигнем сърцата си нагоре, в гореща молитва към Бога, Който в този ден на спасение Откри поклонението на Светата Троица, та отново да се възцари в света така жадуваният мир и час по-скоро да спрат войните, междуособиците и кръвопролитията!  Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!". 

Митрополит Антоний поръси с богоявленска вода знамената на Българската армия за мир, просперитет и сила. Изпято бе и многолетствие за всички празнуващи днес.