Неделя Месопустна в Патриаршеската катедрала

Неделя Месопустна в Патриаршеската катедрала
  19.02.2023 11:27

Празничната св. Литургия по повод Неделя Месопустна бе отслужена днес в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от ставр. ик. Костадин Гаврилов в съслужение с протодяконите Александър Нешев и Деян Коруноски. 

По време на причастния канон отец Костадин произнесе проповед, в която каза: "На всички ще се наложи да се срещнем с Господа. И на всички ще се наложи да отговаряме за своя живот. Ето именно за това този съд е и страшен: със своята неизбежност, необратимост. Но не с тези критерии, не с този кодекс, по който той ще се извърши. Мнозина считат, че най-главното е да придобият вечен живот, да съхранят верността, да съхранят вярата в Бога, да съхранят вярата в Христа. Но при това под вяра, под верност на Бога те разбират верност към обрадите или нещо още по-печално, към някакви старинни обичаи. И в Евангелието четем, постоянно се сблъскваме с това как Господ осъжда обредоверието. Други считат, че ревността към Бога - това е верност към някакви догматически формулировки, формули, това е вярност към някое учение, към такова схоластическо учение, понятие за Бога, към някакви представи и т.н. Но днешният евангелски откъс ни говори съвсем за друго. Верността към Бога - това е верност към Неговата любов. Бог е Любов. Бог иска всички да се спасят. Бог е Спасител на всички хора. И да бъдеш верен на Бога - това значи да бъдеш верен ето на това: на желанието всички да се спасят. Да вярваш, че Бог е Спасител на всички човеци. Да вярваш в това, че Бог е Любов... В предпоследната неделя преди Великия пост Църквата се стара да говори с нас за най-главното, чрез евангелските текстове. Важно е да разберем, че това дейстително е главното. Всичко останало е вторично. Господ да ви пази!". 

В края на светата Литургия мнозина православни християни се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

Неделята Месопустна е третата неделя от триседмичния период преди започването на Великия пост. През това време богослужението започва да включва песнопения от Триода - литургическа книга, която съдържа богослужбите от Неделя на митаря и фарисея, десета преди Пасха (Великден), до Велика и Свята Събота.

На този ден Църквата напомня Съда на всички хора, които ще застанат пред Божия трон в деня, когато Христос отново ще се върне в славата Си.

Текст и снимки: Ангел Карадаков