Трисагий и благодарствен молебен по повод 145 г. от Освобождението на България

Трисагий и благодарствен молебен по повод 145 г. от Освобождението на България
  03.03.2023 18:37

На 3 март 2023 г. отбелязваме 145-годишнина от освобождението от османско иго. По този повод в София тържествата започнаха с отслужването на трисагий, молитва за загиналите войни и герои, както и благодарствен молебен. Богослужебните последования бяха предстоявани от Преосвещения Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, а заедно с него съслужиха архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Вассиан, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх, столични свещеници, храмовото духовенство, протодякон Александър Нешев и протодякон Деян Коруноски. 

От името на Негово Светейшество патриарх Неофит епископ Герасим прочете слово по повод празничния ден, в което се казва: "Днес, в началото на третото християнско хилядолетие, когато с болка и покруса сме свидетели на нови опити за лишаване на страни и народи от този велик дар на свободата, ние с още по-голяма сила осъзнаваме ценността и значението й, и сме призовани към още по-усърдно свидетелство за свободата като неотменим елемент от достойнството на самия човек, към още повече усилия за съхраняване на това велико човешко достояние. Като християни помним и знаем, че всеки човек се ражда богоòбразен, а следователно и свободен, защото сътвореният по Божи образ човек е предназначен за богоуподобяване, което е смисълът и последната цел на човешкото съществуване, и което е немислимо в условията на каквото и да било робство и зависимост... Да молим Всещедрия Бог да им дарува този Свой единствен по величието и значението си дар, така че в този свят никой и никога повече да не живее в робство и зависимост. Вярно следвайки Завета на единствения божествен Учител и Наставник, Господ Иисус Христос, светата Църква и днес се моли за справедлив мир и благоволение между всички човеци по целия свят (срв. Лука 2:14), за истинска свобода и равноправие на всяко човешко същество".

След молитвата в храма тържествата на 3 март продължиха пред Паметника на незнайния войн, където президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, министри, политици и общественици взеха участие в тържествената церемония по издигането на националното знаме.