Тържествена архиерейска св. Литургия по повод Неделя Православна

Тържествена архиерейска св. Литургия по повод Неделя Православна
  05.03.2023 12:00

В първата неделя на Великия пост, когато празнуваме тържеството на истинската вяра и победата над иконоборческата ерес и другите преди нея лъжеучения, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужена тържествена архиерейска св. Литургия.

Василиевата св. литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, който бе в съслужение с Техни Преосвещенства Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария,  архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство, столични свещеници, както и протодяконите Александър Нешев, Иван Петков, Деян Коруноски и дякон Слави Спасов. 

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе молитвено участие в тържественото богослужение и се причасти с Тялото и Кръвта Христови. 

По време на причастния канон епископ Герасим прочете словото на Българския патриарх по повод първата неделя на Великия пост. В него се казва: "Днес Църквата празнува победата на православната вяра в края на иконоборческата криза – една славна и наистина достохвална победа от средата на деветото столетие, която се е запечатала в църковната памет със своето символно значение – като своеобразен епилог на христологическите спорове до онзи момент. И след това свое Тържество обаче светото Православие е трябвало да се бори за своята чистота, и тази борба продължава и до днес.

Тържеството на православието не е и не може да бъде даденост. То не е нещо, което е настъпило веднъж и завинаги, и затова е гарантирано за всички времена. Тържеството на Православието е победа, която се извоюва постоянно, по всяко време и на всяко място, във всяка епоха и при различни условия и обстоятелства. То е, за което следва да работим всекидневно и всички ние: всеки от нас, поотделно, и всички заедно – като Църква. Само тогава Бог ще благоволи над нас и ще ни съдейства в усилията ни за запазването и поддържането жива на тази спасителна вяра, която Той ни е дал веднъж и завинаги.

Светото Православие е едновременно правоверие и праводействие. Нека бъдем достойни приемници на всички Христови изповедници и мъченици, които честваме днес – в Неделята на светото Православие. Да изучаваме живота и делата им, вярно да следваме оставения ни от тях добър пример и да бъдем носители на светлината и доброто в света, в който живеем".

Днешният празник е установен през 842 г. при византийския император Михаил III и майка му, благочестивата царица св. Теодора, и при св. Методий, патриарх Цариградски.