Тържествено бе отбелязан празникът Вход Господен в Йерусалим

Тържествено бе отбелязан празникът Вход Господен в Йерусалим
  09.04.2023 12:37

Българският патриарх Неофит днес възглави празничната св. Литургия по повод неделя Вайя - тържественото влизане на Христос в Йерусалим, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Патриарх Неофит съслужи с Техни Преосвещенства Мелнишкия еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска митрополия, йером. Никодим, протодяконите Александър Нешев, Иван Петков и Деян Коруноски и йеродякон Поликарп. 

По време на богослужението епископ Герасим прочете словото на Светейшия патриарх за празника, в което се казва: "Броени дни преди Празника на празниците – пресветлото Христово Възкресение – светата Църква ни призовава към размисъл над трагедията на богоотстъпничеството, но също и към още по-дълбоко и осъзнато вникване в тайната на Божията любов към човека – любов, чийто скъпоценен плод е Въплъщението и въчовечаването на Сина Божи, което е по воля Божия: „заради нас човеците, и заради нашето спасение“ (Символ на вярата, 3).

Днес в изпълнение на пророчествата Богочовекът Господ наш Иисус Христос влиза в Светия град „праведен и спасяващ, кротък, възседнал на ослица и на младо осле“ (Зах. 9:9; срв. Мат. 21:5). Нека според силите си се стремим и ние към праведността и кротостта Му – такива, каквито Той пръв ни ги е засвидетелствал, понеже, както Сам Той ни говори от светото Евангелие, блажени са „кротките, защото те ще наследят земята“ (Мат. 5:5).

Днес, влизайки в Йерусалим, Той отново се обръща към всекиго от нас и призовава: „… вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце“ (Мат. 11:29). Нека подражаваме на смирението, което Сам Той пръв ни показа и което ни завеща, защото, както изповядва и Всесветата Божия майка, нашият Бог е Този, Който „свали силни от престоли и въздигна смирени“ (Лука 1:52)". 

Тайнството Евхаристия бе излъчено на живо по БНТ1, а в края на богослужението бе изпято многолетствие за Българския патриарх Неофит, Св. Синод на БПЦ-БП и за целия български народ.