Архиерейска св. Литургия по повод празника на св. цар Борис в ПКСХП "Св. Александър Невски"

Архиерейска св. Литургия по повод празника на св. цар Борис в ПКСХП \
  02.05.2023 12:14

По повод празника на втория престол в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", който носи името на св. цар Борис-Михаил, в Патриаршеската катедрала бе отслужена тържествена св. Литургия от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, който бе в съслужуние с ставр. ик. Костадин Гаврилов и протодякон Александър Нешев. 

Южният престол в Патриаршеската катедрала носи името на св. цар Борис-Михаил, а иконостасът му съдържа 17 художествени изображения от проф. Антон Митов. Най-силно привлича вниманието иконата на св. цар Борис I, представен в царски одежди, повдигнал взор към небесния престол на Пресветата Троица - в молитва за поверения му български народ, за когото проси да не оскъдява православната му вяра, но да се свети Божието име в сърцата на българите навеки!

От стенописите в южния кораб интересна е „Сватбата в Кана Галилейска“ на Болотнов в аркираната ниша на южната стена. Срещу южния вход е изобразено „Отсичането на главата на св. Йоан Кръстител“ с автор Иван Мърквичка.