Празнично богослужение за Бъдни вечер в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

Празнично богослужение за Бъдни вечер в Патриаршеската катедрала \
  24.12.2023 20:02

На 24 декември, в навечерието на празника Рождество Христово, в ПКСХП "Св. Александър Невски" бе отслужено празнично всенощно бдение, което бе възглавено от  Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който бе в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, протойерей Владимир Тишчук, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архим. Мелетий, архим. Никодим, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев и др., както и протодякон Александър Нешев, протодякон Иван Петков и протодякон Деян Коруновски.

В края на вечерното богослужение митрополит Антоний прочете обръщението за Бъдни вечер на Светейшия патриарх Неофит, в което се казва: "Отново посрещаме Христовото Рождество и пребъдваме в светлата радост на това истинско тържество на нашата вяра и съкровена надежда – в това единствено по дълбочината на смисъла и съдържанието си събитие от богочовешката история, в което Бог открива Своята безпределна и жертвена любов към човека и цялото творение. Със Своето въплъщение днес Бог се явява в света, в образа на невинен младенец, за да заживее с човеците и да сподели с тях реалността на техния скръбен свят... Традиционно свързваме очакването на Христовото Рождество с топлината на семейното огнище и това е нещо съвсем естествено. Бъдни вечер е вечерта на събирането на семейството. Правим това, защото радостта от посрещането на Божия Син искаме да споделим с нашите най-близки и обични. Същевременно обаче Църквата ни призовава в тази по-светла от деня нощ да не забравяме и за онези, които живеят лишени от дом и семейство, които нямат с кого да споделят тази неземна радост... В свят на все повече страдание и болка, на все повече и все по-ожесточени военни конфликти, сеещи разрушение и смърт, сме призвани с още повече ревност да свидетелстваме за великата милост, беззаветната любов и мира, които Господ Иисус Христос ни донесе със Своето дивно Рождество по плът, като ни помири с небесата и ни посочи верния път към нашето небесно Отечество. Единственият начин да благодарим истински на Бога за всичко онова, което Той стори за нас и нашето спасение, е да Му подражаваме в божествената Му любов и в Неговата милост към всички човеци, да бъдем верни Негови свидетели и вестители на донесената ни от Него Блага вест... 

По време на богослужението молитвено участие взе министър-председателят Николай Денков, както и стотици православни християни. Богослужбата бе излъчвана и на живо в ефира на БНТ1. Тържествената св. Литургия за Рождество Христово ще започне утре от 9,30 часа.