Тържествена св. Литургия по повод Рождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски"

Тържествена св. Литургия по повод Рождество Христово в ПКСХП \
  25.12.2023 13:04

На Рождество Христово, когато цялата Църква се радва и празнува раждането на Спасителя, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужена тържествена св. Литургия. Тази година Тайнството Евхаристия за празника бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който бе в съслужение с Техни Преосвещенства Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Никодим, храмовото духовенство, както и протодякон Деян Коруновски и дякон Слави Спасов. 

След прочитането на евангелското четиво за днешния празник митрополит Антоний прочете Патриаршеското и синодално рождественско послание, в което се казва: "За великия празник на Рождеството на нашия Спасител е казано и може да се каже много. Над дивното тайнство на Боговъплъщението са разсъждавали най-големите отци и учители на Църквата, а и едва ли на света има християнин, който да не се е замислял в себе си над онова, което празнуваме в деня на Рождество Христово. Ако обаче се опитаме да предадем най-дълбокия смисъл, съдържанието на този празник с най-малко думи, то те ще са, че това е тържеството на Божията любов. На онази себежертвена и непостижима за човешкия ум любов, с която „Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него… да има живот вечен“ (Йоан. 3:16). Тази любов Бог ни показа и ни призова към нея, когато в смирения Витлеем Той се роди като човек, за да живее с нас и да ни освободи от игото на греха, смъртта и тлението, да върне нашето изгубено богосинόвство, като ни направи участници в Неговата победа, която беше властна победа и тържество на живота. Тази неизмерима божествена любов и съпреживяваме в деня на Рождество Христово, когато духовно се присъединяваме към ликуването на ангелското войнство, на витлеемските пастири и на цялото творение, и заедно със светите небожители възпяваме чудото на богочовечеството: Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!  (Лука. 2:14)...  

Любовта е силата, която проводи Бога от Небесата на земята. Тя е, която единствена може и да въздигне човека от земята към Небесата. Да го освободи от жестокия закон на греха и смъртта, да го избави от „долината на смъртната сянка“ (Пс. 22:4) и да го направи небесен жител, достигнал висшето предназначение, с което е бил сътворен: по образа на Бога, за да може Нему и да се уподоби. Да му помогне да изостави земното и преходното, заради онова, що е небесно и вечно, и да заживее завинаги в онзи свой „дом на небесата“, в онова свое „жилище неръкотворно, вечно“, което „имаме от Бога“ (2 Кор. 5:1)... 

Нека молим Раждащия се днес Богомладенец за дара на любовта, с която Той пръв ни възлюби. За мир и благоволение между човеците по целия наш свят, разтърсван днес от нови конфликти и братоубийствени войни, които всеки ден отнемат или променят до неузнаваемост живота на стотици и хиляди невинни жертви – жертви на отсъствието на тази именно любов, на която ни научи Сам Господ и която Той иска да вижда в сърцето и в душата на всеки човек. Всесърдечно поздравяваме и приветстваме с празника на Рождението на Спасителя всички чеда на светата ни Църква, в пределите на Родината и далеч от нея, като на всички благопожелаваме мир, радост и всяко добро от Господа!..." 

Мнозина православни християни взеха молитвено участие и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. В края на богослужението митрополит Антоний благослови и поздрави православните християни, като им пожела радостен и светъл празник.