Празникът на свети Герасим Йордански

Празникът на свети Герасим Йордански
  04.03.2024 11:21

Празникът на свети Герасим Йордански събра днес десетки православни християни в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Празничното богослужение бе възглавено от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, който съслужи с Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Мелетий, зам.- ректор на Софийската духовна семинария, архим. Никодим, прот. Сава Кокудев, прот. Антоний Милушев и протодякон Деян Коруноски. 

Песнопенията бяха изпълнени от квартета при Патриаршеската катедрала. 

В края на богослужението епископ Герасим благодари на всички, които заедно с него съмолитстваха в празничното богослужение и изпросиха застъпничеството пред Бога на светия Герасим Йордански, който е и негов небесен покровител. 

Преподобни Герасим, родом от Ливия, от млади години се посветил на служение Богу и като оставил света, се оттеглил в Тиваидската пустиня. След като проживял там много години, той посетил Йерусалим и най-после се заселил близо до р. Йордан. Около него се събрали много подвижници и по такъв начин се създала голяма обител. Герасим установил в своята обител най-строг начин на живот и сам давал на братята пример на съвършено безкористие и строга въздържаност. Разказват, че св. Герасим със своята светост привличал към себе си в пустинята и дивите зверове. Веднъж срещнал ранен лъв, превързал му раната и оттогава навсякъде лъвът вървял подир него и му служил като домашно животно. А когато преподобният умрял, лъвът дълго време тъгувал и най-после умрял на гроба му. Преподобни Герасим починал в дълбока старост в 475 година.