Архиерейска света Литургия в Патриаршеската катедрала

Архиерейска света Литургия в Патриаршеската катедрала
  17.03.2024 13:09

В Неделя на всеопрощението Негово Високопреосвещенство Востренският митрополит Тимотей  от Йерусалимска патриаршия възглави светата Литургия в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Митрополитът съслужи с Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий и Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, прот. Антоний МИлушев и протодяконите Александър Нешев и Деян Коруноски. 

По време на светата Евхаристия митрополит Тимотей отправи към Бога молитва и за новопреставления Български патриарх Неофит. Молитвено участие в богослужението взе Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум. 

В края на светата Евхаристия митрополит Тимотей се обърна със слово към множеството православни християни, като каза, че състрадава с българския христолюбив народ, загубил своя архипастир - Българския патриарх Неофит и се моли за него. Той предаде и благословението на Йерусалимския патриарх Теофил III и на Божигробското братство и благопожела на християните Великият пост да бъде благодатен и спасителен, да станат приемници на благодатта, която струи от Гроба Господен и от Христовото Възкресение. Митрополит Тимотей каза още, че за да достигнем до Христовото Възкресение е необходимо да положим усилия, да се подвизаваме духовно, да простим един на други, да се помирим помежду си, защото само по този начин можем да станем участици в Господнята Пасха.