Света Литургия и маслосвет в Патриаршеската катедрала на Велики Четвъртък

Света Литургия и маслосвет в Патриаршеската катедрала на Велики Четвъртък
  01.05.2024 14:53

На Велики Четвъртък Господ Иисус Христос извършил пасха в дома на един жител на Йерусалим. Преди вечерята Той умил краката на апостолите и казал: ''не дойдох да служа, а да послужа''. После Спасителят установил св. тайнство Евхаристия (Причастие), като Сам причастил светите апостоли. По великата си милост Господ и на нас дава възможност да приемаме Неговото истинско тяло и кръв по време на св. Литургия, та като приемам Христос вътре в нас, да се стремим да Го задържим чрез чистотата на сърцето си. На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

Богослужението в Патриаршеската катедрала бе отслужено от прот. Антоний Милушев и прот. Сава Кокудев в съслужение с протодяконите Александър Нешев и Деян Коруноски. В края на богослужението бе отслужен и маслосвет, възглавен от ставр. ик. Костадин Гаврилов. 

Вечерта на Велики четвъртък се отслужва Последованието на 12-те евангелия. Четат се дванадесет части от евангелията, в които се разказва за последните земни дни на Иисус Христос и за Неговите страдания.

В това последование се проследяват страданията на Господ Иисус Христос, тайната вечеря, предателството, молитвата в Гетсиманската градина, отиването при Пилат Понтийски, носенето на кръста, смъртта и Възкресението на Божия син. На Велики петък, както всяка година след отслужването на Опело Христово - вечерта, ще има лития около храмовете, с изнасянето на кръста и на плащаницата.